לכולנו יש רעיון בראש שאנו רוצים לפתח. אנו יודעים שנשנה את העולם ואפילו להרוויח סכום נאה על הדרך אם רק יתאפשר לנו להפיח חיים בפרויקט הזה. עם זאת, המציאות מכה בנו מהר עם העובדות ופוסלת את החזון שלנו בטענות מסוג-
- איננו יודעים לפתח תוכנה ואפליקציות.
- מעולם לא עבדנו בסטארט אפ על אחת כמה וכמה הקמנו אחד.
- בתי תוכנה בארץ דורשים מאות אלפי שקלים על מנת להקים כל פרויקט.
אלו שמחליטים בכל זאת לצאת לדרך עלולים להתקל בקשיים הבאים-
התמימים שבנו מנסים לגייס מפתח כשותף, אלו מקבלים הצעות מסוג זה חדשות לבקרים. ברוב המקרים ישאל אתכם השותף הפוטנציאלי, מה יהיה תפקידכם בעסק היות והוא עושה את כל עבודת התכנות בעצמו. ואתם תיאלמו דום בהבנה שכל מה שנחוץ בהנעת התהליך הוא צוות פיתוח. את יתר התפקידים של שיווק וניהול תזכו למלא רק לאחר שהמערכת תעבוד.
יש את היזמים שירחיקו לכת וינסו לגייס משקיע מסביבתם הקרובה, אנג'לים או קרן הון סיכון שתממן את הפרויקט. ברוב המקרים, חוסר הניסיון של היזם יבוא לידי ביטוי כבר בפגישה הראשונה ויעצור את התהליך.
גם אלו שיזכו למימון יבינו מהר מאוד שפיתוח כשמו כן הוא, תהליך בו המערכת צומחת ומתפתחת, ועמה גם עלויות ההקמה.
חוסר הניסיון והסיכון הכלכלי הגדול הופכים את החזון לבלתי מושג עבור רובנו ואנו ממשיכים בחיינו הרגילים, מביטים מהצד כיצד מישהו אחר עושה אקזיט עם רעיון שחשבנו עליו לפני שנים. מתוסכלים ומאוכזבים אנו חוזרים למסלול חיינו מבלי לדעת שקיימת אלטרנטיבה.
אם כך, מה הפתרונות והאלטרנטיבות שיסייעו ליזם מול כל הקשיים שציינו לעיל?
השוק הגלובלי היום מאפשר ליזם הישראלי להעסיק מפתחים ממדינות בהן עלות העבודה זולה באופן ניכר, למעשה, שוק התוכנה והפיתוח הינו השוק שבו הכי קל להקים את מוצריך מעבר לים. שכן כיום, ניתן לעבוד מול אדם בחו"ל פנים מול פנים, לחלוק מסך מחשב ואף לשוחח באופן שוטף.
לתוצר שלכם אין עלויות משלוח, אין מיסוי על ייבוא ואין צורך בהתאמתו לארץ או בתקן מסוים.
אז כמה זה יותר זול? כמובן שזה תלוי בצוות שתעסיקו, מסביב לעולם קיימים מפתחים ברמות התמחות שונות הדורשים שכר שונה ותפוקתם שונה גם כן. לכן חשוב מאוד לדעת מול מי אתם עובדים, מה ניסיונו בתחום ומה היקף השעות הנחוץ לו לביצוע העבודה.
כמה טיפים שיעזרו לכם בתחום מיקור החוץ מעבר לים-
שפה ותקשורת לפני הכל
העבודה מול אדם שדובר שיש לכם שפה משותפת עמו היא קולחת וברורה. אתם יודעים מה אתם רוצים וכיצד לתאר זאת. הם מבינים מה ביקשתם והתוצאה בהתאם.
ברגע שקיים פער של שפות גוגל טרנסלייט ידאג היטב שתקבלו תוצאה שונה (לעתים הזויה ומצחיקה) ממה שביקשתם.
גם צוותים בחו"ל שלכאורה דוברים אנגלית כמו צוותי פיתוח בהודו מתגלים כדוברי אנגלית שונה לחלוטין מהאנגלית המוכרת לנו. ואף על פי שחברות גדולות (כמו אמדוקס לדוגמה) מצליחות להפעיל צוותים רבים בהודו, אין זה אומר שגם אתם תוכלו.
תיווך זו לא מילה גסה
כמו בכל עסקת ענק במשק, גם העסקת איש פיתוח מעבר לים דורשת לפעמים מתווך שמכיר את השוק המקומי. מורה דרך (בדמות חברת מיקור חוץ) יכיר לכם לרוב צוותים מנוסים יותר, יפצה על חוסר ההיכרות שלכם עם השוק המקומי ואף יגשר על מחסום השפה. עלות העסקת צוות פיתוח בחו"ל דרך חברה ישראלית למיקור חוץ תהיה עדיין זולה בעשרות אחוזים לעומת העסקת צוות פיתוח ישראלי.
תראו את התמונה הכוללת
עלות העסקת עובדים ישראליים אינה מסתכמת רק בשכר שלהם. כמעסיק עליך לשלם מיסוי מעביד ותנאים סוציאליים. עובד ישראלי דורש ממך להקים משרד, לדאוג לו לשולחן, ציוד מחשוב, רכב וטלפון. גם הוצאות קטנות שאנו שוכחים לקחת בחשבון (כמו העוגיות והקפה במטבחון) עושות הבדל גדול במהלך הקמה של סטארט אפ.
יתרה מכך, לעובד שכיר במשרד שלך יש לך מחויבות ולפני פיטורים של שכיר תחשוב מיליון פעמים בעוד שצוות במיקור חוץ הוא עוד ספק שתוכל לעצור את פעולתו בכל עת.
לחשוב תמיד שני צעדים קדימה
ייתכן מאוד שהעסק שלכם יצמח, לאחר פיתוח ראשוני יהיה לכם קל יותר לקיים פגישות להצגת תכלית עם משקיעים פוטנציאליים. משאבי ההשקעה לרוב מופנים לטובת פיתוח ואתם תרצו להרחיב את צוות הפיתוח שלכם. לכן העדיפו תמיד לעבוד עם חברה למיקור חוץ שתאפשר לכם להגדיל את צוות הפיתוח לפי דרישה.
הגמישות הזו היא היתרון הגדול ביותר בעבודה מול חברה למיקור חוץ המאפשרת לכם לשלם בדיוק על המשאבים הנחוצים לכם בכל רגע נתון.
לא להתפתות להצעות שנשמעות לכם טוב מדי
זכרו כי השוק הוא גלובלי והמידע הוא חופשי. אם מתכנת הודי יודע שהוא מתכנת ברמה של איש פיתוח אמריקאי הוא ידרוש סכום קרוב יחסית. כמעט ואין פיקוח על פרילנסרים בחו"ל וזה קורץ ל"חאפרים" שרק מחפשים את ההעברה הבנקאית הבאה.
חפשו תמיד מפתח שיש לו ניסיון עם השוק הישראלי, שעבד עם חברה גדולה בארץ או מול חברות ישראליות למיקור חוץ.
בקשו תיק עבודות ותנו למפתח שאתם סומכים עליו לבחון אותן ולקבוע האם הוא מתאים לפרויקט שלכם.
הסכמים מסחריים בינלאומיים
אנו לא מצפים שתבינו בתחום, גם מי שמבין בחוק ומשפט לא יעז להתקרב לתחום הבינלאומי ללא הידע והניסיון הדרושים. לכן, אם באפשרותכם לחתום על הסכמים מסחריים עם חברה למיקור חוץ שתעסיק עבורכם עובדים מעבר לים ותתחייב לתוצאות תחת חוזה ישראלי. העדיפו זאת תמיד.
שכר הלימוד על כל טעות בתחום הוא גבוה ולעתים לא ניתן להתאושש ממנו. עדיף לשלם מעט יותר עבור השקט והבטחת התוצאה מאשר לסכן את כל הפרויקט עבור חיסכון זעום.
אנו מאחלים לכם המון בהצלחה עם הסטארט אפ הבא שלכם ונשמח לשמוע תגובות או חוויות בעבודה מול צוותי פיתוח בארץ ובחו"ל.
כתבת מאד מדויק, מכיר זאת מקרוב. תודה רבה.